Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Nyulász Péter: A fürdők réme

2019. május 22. - Bougi

Kiadó: BerGer Kiadó

Illusztrálta: Ritter Ottó

Életkor: 6 - 10 éves

Oldalszám: 128 oldal

Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyithatnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?

Nyulász Péter mesés detektívsorozata egy budapesti magánnyomozó iroda rokoni és baráti társaságának kacagtatóan humoros és fordulatos kalandjairól szól. A mesés történet egyedi jellegzetessége, hogy főszereplő gárdája a kilenc magyar kutyafajtát jeleníti meg, és a további szereplők is valós kutyafajták jellegzetességeit viselik. Ezen felül a kalandok valós helyszíneken játszódnak, így a sorozatban kiemelkedő szerepet játszik a képi világ. Ezt Ritter Ottó, animációs filmrendező és karaktertervező alkotta meg.

Saját tapasztalat:

Nyulász Péter: A fürdők réme c. könyvére a BOOKR Kids Mesetárban bukkantunk rá. Itt a könyvet négy részre (1-6., 7-11., 12-16., 17-20. fejezet) bontották, melyeket Szokol Péter színész fantasztikus felolvasásában hallhatunk.

BOOKR Kids Mesetár egy okostelefonokon és tableteken futtatható alkalmazás, amely egy kimondottan gyerekeknek szóló digitális könyvtárat kínál. A történetek legnagyobb része már meglévő, nyomtatásban is megjelent mesekönyvek digitalizált változatai, amiknek alapvető eleme az animáció, a színészek, szinkronszínészek általi felolvasás (Szabó Győző, Hámori Gabi, Zsigmond Tamara, Györgyi Anna, stb.), a szövegkijelölés és a szórakoztató-fejlesztő játékok. Mesetár tartalma főleg 2-11 éves gyerekeknek szól, kínálata lapozóktól a képeskönyveken át a hosszabb mesékig, kisregényekig a klasszikusoktól a kortárs kedvencekig terjed. Mesetár repertoárja minden héten egy új könyvvel bővül, 2015. áprilisa óta több száz történet érhető el.

Nyulász Péter nyomozós története Ritter Ottó színes, vidám illusztrációival, valamint Szokol Péter narrációjával egyből odaláncolta az 5 és fél éves fiamat a tablethez. Addig fel sem állt, amíg meg nem hallgatta az egész könyvet. Hallgatása közben remekül szórakozott és nagyon élvezte a játékokat a fejezetek végén. Mivel még nem tud olvasni, ezért a játékoknál szülői segítségre volt szüksége.

Majd a végén azzal a kéréssel fordult hozzám, hogy vegyük meg a könyvet. Amit meg is tettünk a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Amikor elkezdtem neki olvasni volt bennem egy kis félsz, hogy a felolvasásom nem fogja annyira lekötni, mint Szokol Péteré és nem jutunk a végére. De annyira izgalmasra, viccesre és kalandosra sikerült megírni ezt a történetet, hogy másodjára is ugyanolyan szórakoztató volt, mint elsőre. Az ötletesen, nyelvi humorral megírt kutyanevek önkéntelenül is mosolyt csaltak az arcunkra az olvasás közben. Fiam kedvenc nevei: Prof. Q Thiu Li (ejtsd: Ku-Tyu-Li) és Dr. Mo Ching Chueng (ejtsd: Mo-Csing-Csüng).

A szerző célja nem csak a gyerekek szórakoztatása volt, hanem az okosításuk is. A könyv olvasása során magyarázó tudásmorzsákkal találkozhatunk, melyekből érdekes és hasznos dolgokat tanulhatnak meg a gyerkőcök. Például  a magyar őshonos kutyafajtákról, Budapest nevezetességeiről, idegen szavakról és helyesírási szabályokról.

A könyv kicsi méretének köszönhetően kényelmesen kézben tartható, ami nem utolsó szempont egy kisiskolásnál. A megnövelt betűméret és a rövid, pörgős fejezetek által ideális olvasmány kezdő olvasóknak.

Kisfiam nagyon megszerette a Berger Szimat Szolgálatot, ezért alig várja, hogy beszerezzük a sorozat további részeit.

Sorozat további részei:

  • Az ellopott Mikulás-szán
  • A hosszúfülűek kincse
  • Az idő-gladiátorok

Jó hír, hogy alsó tagozatosok számára készültek foglalkoztató munkafüzetek a kötetekhez, melyek alkalmasak otthoni gyakorlásra vagy iskolai feldolgozásra. Ezeket a BGSZ honlapjáról - www.bergerszimat.hu - ingyenesen le lehet tölteni. Azoknak sem kell elkeseredni, akik még nem tudnak olvasni, hiszen ők is találnak maguknak színezőket, labirintus játékokat az oldalon.

berger-szimat-szolgalat-a-furdok-reme.jpg

Szöveges ajánlás és a kép forrása: www.mora.hu

Schmidt: Ligretto Kids kártyajáték

Ajánlott életkor: 5+

Játékosok száma: 2 - 5 fő

Játékidő: 10 perc

Szálljanak hát a kártyák! A Ligretto Kids egy gyorsasági kártyajáték, minden korosztálynak élményt és jó szórakozást nyújt. Ki tudja az asztal közepére leggyorsabban lepakolni a legtöbb azonos színű vagy azonos állatos lapot. Légy te az első, aki az összes Ligretto lapját felhasználja.

A doboz tartalma:

150 db kártyalap (5 x 30 db), 1 db játékszabály

Saját tapasztalat:

A Ligretto Kids a népszerű kártyajáték, a Ligretto gyerekeknek készült változata. A szabályok némileg egyszerűbbé váltak, és a számokat állati képek váltották fel. Mégis, a Ligretto Kids ugyanazzal a kaotikus vidámsággal rendelkezik, mint a többi Ligretto kártyajáték.

A játék célja a lehető leggyorsabban megszabadulni a kártyáinktól. Minden játékos egyszerre játszik, melynek az az előnye, hogy nem kell várni a sorunkra. Minél több játékos van, annál hektikusabb lesz, de annál szórakoztatóbb is az biztos.

Ligretto Kids felavatásakor a nagyobbik fiam meglehetősen nehezen csatlakozott hozzánk, aminek az oka a "gyilkos" tempó volt. Hiszen két felnőttel kellett versenybe szállnia. Következő alkalommal azzal a kikötéssel csatlakozott a játékhoz, hogy lassítsunk a tempón. A kérését teljesítettük - ami nem volt könnyű - , de így már ő is élvezte a játékot. Azóta volt lehetőségünk kipróbálni úgyis, hogy a gyerkőcök voltak túlerőben. Mondanom se kell nagyon jól szórakoztak, majd a játék végén egyöntetűen azt mondták : Nagyon tetszett nekem ez a játék annak ellenére is, hogy nem én nyertem. Azt hiszem ezzel el is mondtam mindent a Ligretto Kids-ről.

Ha szeretitek az izgalmakat és a kártyajátékokat, akkor a Ligretto Kids nektek való játék, melyet 5 éves kortól játszhatnak a gyerekek.

8 éves kortól már játszhatnak a Ligretto további változataival: kék, piros, zöld. Egy dobozban 160 db kártya van, amivel 2, 3 vagy 4 játékos tud játszani. A játékosok száma növelhető további - más színű - doboz kártya bevonásával. Például ha van egy kék csomagú Ligretto kártyajátékunk és veszünk mellé egy pirosat vagy egy zöldet, akkor már 8-an is tudunk vele játszani. Viszont ha mind három változat megvan, akkor akár 12-en is játszhatunk.

A játék egy kis dobozban van, nagyon praktikus. Kis helyet foglal el, és így könnyen el lehet vinni.

01403_packshot_cms-49572-700-auto.png

01403_inhalt_cms-49571-700-auto.png

Szöveges ajánlás: www.tarsasjatekrendeles.hu

Kép forrása: www.schmidtspiele.de

süti beállítások módosítása