Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Djeco: Rallye

2022. március 28. - Bougi

Életkor: 6+

Játékosok száma: 2 - 5 fő

Játékidő: 10 - 15 perc

Csak akkor tudsz haladni és megnyerni egy futamot, ha helyesek a számításaid. Legyél te a Rallye nyertese!

A játék célja: megszabadulni a km kártyáktól, és 3 kisautót gyűjteni.

rallye-matematikai-kartyajatek-djeco.jpg

A doboz tartalma:

  • 45 db kártyalap                           
  • 11 db "nyeremény kártya"
  • 2 db dobókocka

Saját tapasztalat:

A Rallye egy számolós kártyajáték a Djeco-tól. Ahhoz, hogy megnyerd a futamot és hazavidd a kupát nem csak sebességre van szükség, hanem logikára, számtani képességekre és egy adag szerencsére.

Ebben a  társasjátékban matematikai képletekkel (összeadás, kivonás, szorzás, osztás) kell megoldani feladatokat, hogy előre juthassunk. 

djeco-rallye-jeu-de-calcul-6-ans-boutique-timome-et-merveilles-7838.jpg

A játékszabály: a játék elején mindenki kap 6 kártyát, ezeken számok szerepelnek.

A maradékot pakliba rakjuk. A játék az óramutatóval megegyező irányban halad.
1. kör: A legfiatalabb játékos kezd. Az 1. játékos dob a két dobókockával: pl. 3+5. A kezében levő 6 kártyalapból lerakhat maximum 3 darabot úgy, hogy az a dobókockán szereplő számok összegének megfeleljen (tehát az eredménynek 8-nak kell lennie).

Az eredmény a fontos! A játékos bármilyen általa ismert matematikai műveletet felhasználhat, ha ismertetetni tudja, hogyan jutott el az eredményig pl. 7+9-8 = 8. Amikor a játékos lerakja a kártyáit, mondania kell az eredményhez vezető matematikai műveletet. Utána jön a többi játékos. Nekik is ezt az eredményt (8) kell a kártyáikból lerakniuk Ha valaki nem tudja a dobókockák összegét kirakni, a központi pakliból lapot húz és kimarad egy lerakásból.

2. kör: Ha az első kör befejeződött, dob a 2. játékos, és ismétlődik a kártyalerakás az előzőekben leírtak szerint... Ha valakinek elfogyott a kezéből a kártya, rallyfutamot nyert, és kap egy autót.

Ki nyer? A játékos, akinek 3 autója összegyűlik, megnyerte a játékot.

dj08461-c-rvb-1-.jpg

Gen42: Hive

Életkor: 9+

Játékosok száma: 2 fő

Játékidő: 20 perc

A Hive egy világhírű, többszörös díjnyertes stratégiai játék, mely számos nemzetközi díjat nyert el az elmúlt pár év során. Köztük a Mensa Select díjat is birtokolja. Cél, hogy különféle bogarakkal, hangyákkal, pókokkal és szöcskékkel bekerítsd az ellenfél Méhkirálynőjét. A rovarok minden tagja más lépésre képes. 
tarsas_hive_med.jpg

A doboz tartalmaz:

A különlegesen illusztrált stratégiai játék 2x11 darab hatszögű elemet tartalmaz, melyen bogarak szerepelnek. A játékhoz tartozik egy hordtáska is, mely megkönnyíti a szállítását.

tarsas_hive1_lrg.jpg

Saját tapasztalat: 

A Hive egy additív stratégiai játék, mely ötletes módon tornáztatja meg az agyat. Jó kombinációs készségre és logikára van hozzá szükség. A játék különlegessége, hogy nem tartalmaz játéktáblát. A játékteret a játékosok alakítják ki a hatszög alakú elemek lerakásával. 

Kis helyet foglal, így kiváló útitárs lehet utazások során. 

Beállítás nélkül a játék akkor kezdődik, amikor az első darabot letesszük. A következő figurák elhelyezésével egy minta alakul ki, amely játékfelületté válik (maguk a bábuk válnak a táblává). Más ilyen játékokkal ellentétben a darabokat soha nem kell kiejteni, és nem kell mindegyiket kijátszani.

Az a játékos nyeri a játékot, aki teljesen körülveszi ellenfele Méhkirálynőjét.

Egy olyan absztrakt játék, amely egyedi alkotások, mozdulatok és játékstílusok keverékével rendelkezik. Elgondolkodtató, mert mindig egyensúlyban kell tartani a támadást és a védekezést. Hangulatában és megjelenésében is sakkra  emlékezetet. Mégis abban különbözik tőle, hogy a figurák idővel hozzáadódnak a táblához, ahelyett, hogy eltávolítanánk őket.

Az egyszerű szabályok és a sok taktikai lehetőség, valamint a szép játékanyag sok szórakozást kínál a játékosoknak.

A sikerességét egy egyszerű tény bizonyítja: minden alkalommal, amikor játszunk vele, szinte teljes a csend. A kihívás teljesen magával ragadja a játékosokat.

hive_pieces.jpg

Djeco: Sardines

Életkor: 5+

Játékosok száma: 2 - 4 fő

Játékidő: 15 perc

Néhány másodperc alatt kell megfigyelni a kis szardíniákat, memorizálni, és megtalálni őket ismét a „szardíniás doboz”-ban. Szórakoztató megfigyelő és memória játék.

A doboz tartalma:

40 db "szardíniai" kártya, 10 db nagy "szardínia konzerv" kártya

dj05161-b3d-rvb.jpg

Saját tapasztalat:

Ebben a játékban a memóriára lesz szükség, ugyanis a néhány másodpercig megtekinthető szardíniákat kell megpróbálni megjegyezni, majd felidézni, hogy a látottak közül, van-e kártyáid között olyan, vagy sem. Találj magadnak támpontokat: próbáld megjegyezni a legjellemzőbb ismertetőjegyet (ruha színe, téli-nyári öltözet, férfi-női öltözet), hogy könnyebb legyen a felidézés. Helyes tippelés egy pontot ér, de hibás tippelésért két pont levonás jár. Az a játékos nyer, akinek a legtöbb pontja van, amikor az összes kártya elfogy.

A Sardines szerzője nagyszerűt alkotott az olyan összetevők kombinálásával, mint például a téma eredetisége, a játékok gördülékenysége, a kockázatvállalás a kártyák kiválasztásánál, valamint a humoros rajzok.

Sardines a megfigyelési és memóriajátékok klasszikusa. Egy olyan játék, amely egyenrangúvá teszi a gyerekeket és a felnőtteket, de elsősorban a gyerekeknek fog tetszeni. Mindazonáltal meg fogsz lepődni azon, hogy a gyerekek jól el tudják verni a felnőtteket benne.

A Sardines kiválóan alkalmas az elme mozgékonyságának megőrzésére és számos kognitív képesség fejlesztésére, beleértve az akut megfigyelés képességét korlátozott időkeretek között.

dj05161-c-rvb.jpg

Helvetiq: Tucano

Életkor: 6+

Játékosok száma: 2 - 4 fő

Játékidő: 15 perc 

Ki lesz közületek a legéletrevalóbb madár? A trópusi esőerdő ugyan tele van ízletes gyümölccsel, de csak óvatosan! Nem mindegyik neked való. Gyűjtsd be a számodra legjobb gyümölcsöket, és használd okosan a tukán kártyákat, hogy megvédd a gyűjteményedet...vagy, hogy lophass az ellenfeleidtől.

A doboz tartalma:

57 db gyümölcs kártya, 1 db joker kártya, 3 db tukán kártya, játékszabály.

tucano0162_crop585x674.jpg

Saját tapasztalat: 

Tucano társasjáték ideális utazó társasjáték, amiben különböző gyümölcsfajtákat gyűjtenek a játékosok a minél több pont eléréséhez. Amikor feltűnik a tukán, akkor borul minden. A tukánok szórakoztató kis pluszt adnak a játékhoz, mivel lehetőséget adnak, hogy kártyákat lopj a játékosoktól (néha tönkretegye a pontszámaikat), ajándékkártyákat adj a játékosoknak (a gyűjteményedben lévő bosszantó dolgokat átrakhatod valaki másnak), vagy megfordíthatod a jelenleg gyűjtött kártyákat képpel lefelé egy pakliba – megvédve őket a korábbiaktól.

A Tucano egy másik gyönyörű játék a Helvetiq kiadótól. A legtöbb Helvetiq játékot kis dobozméretük és szemet gyönyörködtető, merész grafikájuk egyesíti. Imádom a Helvetiq játékokat. Minden, amit csinálnak, tele van örömmel és boldogsággal, és Tucano sincs másképp. Ez a legújabb a kis dobozos családi játékaik sorában, madarak cipőjébe ülteti a játékosokat a trópusi esőerdőben, és nagyon tetszik!

tucano0196_crop1200x674.jpg

A Tucanóban az ötlet egyszerű. Gyűjtsd a legtöbb pontot a játék során megszerzett gyümölcsből. Ez egy készletgyűjtő játék a szíve, és ezt a mechanizmust zseniálisan családbarát módon hozza az asztalra. A készletgyűjtés nagyon ismerős fogalom a legtöbb ember számára, aki valaha is játszott kártyajátékkal, de a titkos összetevő valójában a pontozásban rejlik. Az eredmény pedig egy gyönyörű, kiegyensúlyozott játék, amelyet nagyon élvezetes játszani. 

Minden játék legfeljebb 15 percet vesz igénybe, és kevesebb mint egy perc alatt beállítható és megtanítható az új játékosoknak. Ez egy tökéletes családi kollekciós kártyajáték, amelyet mindenkinek ajánlok, aki szereti ezt a típusú játékot vagy valami könnyű, gyors játékot keres a családjával. A játék elsajátítása gyerekjáték, ami a Tucanót fantasztikus feltöltő/bemelegítő játékká teszi egy könnyedebb játékesthez. 

Ez a játék segít a matematikában, a stratégiában és az előre tervezésben. Remek lehetőség, hogy jól érezd magad gyermekeiddel, miközben titokban megtanítod őket néhány dologra! A fiatalabb gyermekek számára előnyt jelent a forma, a szín és a tárgyfelismerés is. És természetesen megtanít bennünket arra az értékes leckére, hogy a túl sok kókuszdió rossz dolog lehet.

A Tucano pontosan az, ami lenni szeretne, egy aranyos, gyors élmény, amely néhány mosolyt csal az arcokra.

tucano_lifstyle_1198x674.jpg

 

süti beállítások módosítása