Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Kalauz a játékok és könyvek birodalmában

Otfried Preußler: Kökény, a kalapos manó

2019. január 25. - Bougi

Kiadó: Kolibri Kiadó

Illusztrálta: Annette Swoboda

Fordította: Nádor Lídia

Életkor: 6 éves kortól

Oldalszám: 108 oldal

Egy szép őszi napon Kökény, a kalapkészítő manó gondol egyet, félreteszi a fakanalat, és ahelyett, hogy befejezné a lekvárfőzést, inkább kirándulni indul. Hiába, a legszorgalmasabb manónak is szüksége van egy kis kikapcsolódásra és kalandra! Kaland pedig akad bőven, több is, mint szeretné…
Még szerencse, hogy a bajban új barátra lel, akinek az oldalán még a vad Setenetter is legyőzhető!

A Kökény, a kalapos manó a hatodik magyarul is megjelenő gyerekkönyv a Torzonborz-trilógia világszerte népszerű szerzőjétől, Otfried Preußlertől.

Saját tapasztalat:

Az írótól ez volt az első könyvünk, amit olvastunk. A borító láttán a fiam nem harapott rá rögtön, de az első olvasás után ez megváltozott.

A történet főszereplője, Kökény egy bátor manó, aki egyedül is képes nekivágni az ismeretlen világnak. A történet elején nem is gondolnánk mennyi bonyodalom és veszély vár rá az útja során mire eljut az Irdatlan rengetegig. Kalandos, izgalmakkal teli történet tárul elénk szerethető szereplőkkel, egyszerű mondanivalóval a barátságról, összetartozásról, félelemről és felfedezés fontosságáról.

Az illusztráció nem túl bonyolult, de tetszetős. Minden oldalon megjelenő rajzok élénkebbé teszik a történetet. Bár szerintünk Bozont kinézetre inkább majom, mint kobold.

Egy szórakoztató olvasmány, ami ideális könyv lehet kezdő olvasóknak is a nagy betűméret, a rövid fejezetek és az izgalmas cselekmény miatt.

5 éves fiam annyira élvezte a könyvet, hogy pár nap alatt ki is olvastuk. Amikor az utolsó mondattal is végeztünk, azt mondta: Már vége is?! Így szeptember óta türelmetlenül várjuk a folytatást, mert ebből a részből nem derült ki, hogy ki is az a Setenetter és hol lakik. Amíg a következő rész várat magára, addig beszerezzük a Torzonborz trilógiát. Majd jelentkezem az élménybeszámolóval.

kokeny-a-kalapos-mano.jpg

 Szöveges ajánló és kép forrása: http://kolibri.libricsoport.hu

Djeco: Diamoniak - gyűjtögetős kártyajáték

Életkor: 5 éves kortól

Játékosok száma: 2 - 4 fő

Játékidő: 5 - 20 perc

Építsd meg álmaid palotáját!

A Djeco Diamoniak társasjátékban boszorkák hadával kell megküzdened, hogy felépíthesd csodálatos palotádat. Ám nem csak a boszorkák jelentenek veszélyt rád, hanem a többi játékossal is versenyre kell kelned - ugyanis csak egy győztes lehet, és az nyer, aki hamarabb felépíti a mesés palotát!

Játékmenete:

Az a tündérhercegnő győz, aki először összegyűjti a saját színű palotájának mind a hat részét. A játék elején a kártyákat összekeverjük, és a játéktér közepére tesszük. A legfiatalabb játékos felhúz egy lapot, majd eldönti, hogy akar-e még húzni, vagy továbbadja a kört az óramutató járása szerint. Nem húzhat új lapot, és tovább kell adnia a kört, ha boszorkány lapot húzott, vagy ha vásárolt (lásd lejjebb). Attól függően, hogy milyen lapot húzott, különböző lehetőségei vannak:

• Ha kastély lapot húzott, és még nincs előtte kastély lap, és más játékos előtt sincs ilyen színű kastély lap, akkor leteszi maga elé – a játékosnak ezt a színű kastélyt kell felépítenie. Ha olyan kastély lapot húzott, amit fel kell építenie, akkor szintén leteszi maga elé. Minden más esetben a húzott kastély lapot a jobb oldalára teszi – ez lesz az ő raktára.

• Ha kristály lapot húzott, azt a bal oldalára teszi, ez lesz az ő kincstára. Bármikor, amikor még tudna húzni, dönthet úgy, hogy három kristály lapot átad egy másik játékosnak, hogy a raktárából elvegyen egy kastély lapot - ekkor a köre véget ér.

• Ha segítő tündér lapot húzott, akkor a bal oldalára teszi, a kincstárba.

• Ha boszorkány lapot húzott, és nincs segítő tündér a kincstárába, akkor három általa választott lapot vissza kell kevernie a pakliba, a boszorkány lapot pedig a pakli mellé kell tennie. Ha van segítő tündére a kincstárban, akkor nem kell visszakevernie három lapot, ám a tündért és a boszorkányt is a pakli mellé kell tennie. Mindkét esetben véget ér a köre.
Amennyiben a pakli elfogyott, úgy a pakli melletti lapokat meg kell keverni és az lesz az új pakli.

A doboz tartalma:

54 kártyalap: 24 kastély (4 x 6), 20 gyémánt, 7 boszorkány és 3 tündér kártya.

Saját tapasztalat:

Diamoniak francia kártyajáték egy igazi lányos társasjáték. Ennek ellenére mi is szívesen kipróbáltuk a lányoknál. Nagyon örülök, hogy az 5 éves fiam nem zárkózik még el egy játéktól, mert lányos. Ezt is szívesen kipróbálta és azóta is szívesen játszik vele, ha ott vagyunk a lányoknál. Egyelőre a számára a legfontosabb, hogy szórakoztató legyen a játék és nem az, hogy fiús legyen.

Diamoniak egy stratégiai játék, mely során a gyerekek kialakíthatják saját stratégiájukat. Eldönthetik, hogy kockázatvállalósak vagy óvatosak lesznek. A játék megnyeréséhez szükség van taktikai érzékre, bátorságra és minimális számtanra.

A játék szépen illusztrált, igényes kivitelű, ahogy azt a Djeco-tól megszoktuk. Mint a többi Djeco kártyajáték ez is kihúzhatós dobozt kapott, melynek mérete praktikus, hogy magunkkal vigyük a barátainkhoz vagy kirándulásokra. Felejthetetlen szórakozást nyújt az egész családnak!

Diamoniak fiúknak készült változata: Piratatak. A játékmenete ugyanaz csak fiús változatban. Kastély helyett kalózhajót kell építeni, gyémánt helyett arany érmét kell gyűjteni, boszorkány helyett kalóztól kell "félni" és tündér helyett az ágyú" véd meg a kalóztól.

dj05113b-300.jpg

dj05117b-300.jpg

diamoniak-gyujtogetos-kartyajatek-djeco_2vv.jpg

Szöveges ajánlás: www.reflexshop.hu

Képek forrása: www.djecotoys.hu

Hasbro: Monopoly Junior

Életkor: 5+

Játékosok száma: 2 - 4 fő

Játékidő: 45 perc

A Monopoly Junior forradalmasítja a gyerekeknek szánt társasjátékokat és a hagyományos Monopoly-t! Az új Junior kiadás rengeteg olyan újítást kapott, mely a kicsik kedvenc játékává teszi majd ezt a nagyszerű társast.

Az új figurák részletesebben vannak kidolgozva és ezúttal ki is lettek színezve. A játékban találsz egy cica, egy kutyus, egy autó és egy hajó bábút. A mezőkön is alakítottak, így olyan izgalmas újdonságok kerültek a játékba, mint a cukorkabolt, a kisállat kereskedés, vagy éppen játékbolt. A pénzkezelés rendkívül egyszerű, mivel a játék csak 1 dolláros bankókat tartalmaz, mellyel még a legkisebbek is könnyedén boldogulnak. Ezzel a remek társasjátékkal a gyerekek nem csak szórakoznak, hanem játszva fejlődnek, tanulnak meg számolni és gazdálkodni a pénzzel!

A doboz tartalma:

  • 1 játéktábla
  • 1 dobókocka
  • 4 bábú
  • 20 szerencsekártya
  • 48 eladva jelzés
  • 90 bankjegy
  • 4 Ki lesz a figurád? játékos kártya

Saját tapasztalat:

Kaptunk két évvel ezelőtt egy Monopoly Junior-t, ami akkor még korai volt nekünk. Ennek ellenére a fiam előszeretettel pakolgatta ki a dobozából és kérdezgette, hogy mikor játszunk vele. Amikor kipróbáltuk volna kiderült, hogy hiányos. Így egyértelmű volt, hogy be kell szereznünk egy Monopoly Junior-t. Hisz a Monopoly társasjáték egy ikonikus játék. A nagyfiam boldogsága határtalan volt mikor megkapta karácsonyra a Monopoly Junior-t és végre ennyi idő után kipróbálhatta. A játék minden percét élvezte. A legjobban az tetszett neki, hogy egyedül vásárolhat ingatlanokat és gazdálkodhat a pénzével. Annyit játszottunk már vele, hogy a fiam kívülről tudja mi van írva a szerencsekártyákra annak ellenére, hogy nem tud olvasni.

Ez a játék kifejezetten gyerekeknek készült. Alapjaiban nem tér el a klasszikus Monopoly-tól, de dinamikusabb és egyszerűbb, hogy a legkisebbek is élvezhessék. Itt a gyerekek szívéhez közelálló ingatlanokat lehet megvásárolni, mint például állatkert, játékbolt, fagyizó, édességbolt, hamburgeres stb. A gyerkőcök a játék során megtanulják a pénzt kezelni,  továbbá segíti az összeadás és kivonás alapjait elsajátítani.

a6984165_1.jpg

 

Szöveges ajánlás: www.reflexshop.hu

Kép és video forrása: www.hasbro.hu

Djeco: Piou Piou - Tojás gyűjtögető kártyajáték

Életkor: 5 éves kortól

Játékosok száma: 2 - 5 fő

Játékidő: 5 - 20 perc

Költsd ki a tojást, mielőtt a játéktársad rókája ellopná! De az sem mindegy, milyen kártyák vannak a kezedben, hiszen a kakas nem költi ki a tojásokat.Logika és gyorsaság szükséges a tyúkudvarban!

A Piou Piou egy végtelenül aranyos kártyajáték, amiben a játékosok célja mielőbb kikelteni a megfelelő számú csibét a tojásokból. Gyűjtsd a kártyákat, használd fel azokat okosan, szerezz tojásokat, de vigyázz - nehogy a róka ellopja őket. Használd a logikád, reagálj gyorsan, foszd ki a többi játékost, vagy védd meg a saját tojásod! Erről szól a Piou Piou (ejtsd: piu piu)!

Játékmenete:

Helyezzük, a tojáskártyákat az asztal közepére egy kupacban a tojás képpel felfelé! Osszunk ki 4 lapot minden játékosnak! A maradék lapokat tegyük pakliba és rakjuk a tojás kupac mellé. Mindenki a körében vagy húz egy lapot, vagy végrehajt egy akciót. Egy tojás elvételéhez 1 tojó, 1 kakas és 1 fészek lap kell, míg egy tojás kikeltetéséhez 2 tojó (ekkor imitálhatjuk a tyúk kotkodácsolását). Róka lappal azonban lehetőségünk van a másiktól elrabolni egy tojást - kivéve ha van a kezében két kakas, akik elkergetik a betolakodót. A forduló végén a játékosnak ki kell egészítenie a lapjait, hogy mindig 4 legyen a kezében. Az nyer, aki először tud 3 kiscsirkét "kikeltetni".

A doboz tartalma:

47 kártya: 6 róka, 15 kakas, 15 tyúk, 11 fészek és 18 tojás/csirke kártya

Saját tapasztalat:

Piou Piou nem a játék arzenálunk része, hanem barátaink lányaié. Akikhez szívesen járunk, mert remek játékpartnerek és nagyszerű játékaik vannak. Így mindig fergetegesen sikerülnek a játékestek.

Piou Piou-t 7 fővel játszottuk, ezért gyerek-felnőtt párokat kellett alkotnunk. Ami nem befolyásolta a játék hangulatát, izgalmát. Bár a játék egy kicsit átalakult, mivel nem csak taktikázni kellett, hanem együttműködni is a párosoknak. A gyerkőcök nagy örömmel fogadták a róka lapot és imádtak rabolni a többiektől.

A Piou Piou egy vicces kártyajáték, ami kombinációs készséget és némi logikát kíván a gyerekektől.

A szabályok könnyen érthetők és a gyerekek hamar ráéreznek a taktikázás ízére. Gyors játékmenet lehetővé teszi, hogy egyszerre több játszmát is lejátszunk a gyerkőcökkel. Az illusztrációja kedvesen vicces, ami növeli a játék élményét.

Nagyon szeretem a zsebméretét, alig nagyobb, mint egy kártyajáték. Ideális ahhoz, hogy bárhová magunkkal vigyük.

Bátran ajánlom minden kisgyerekes családnak!

 piou1.jpgSzöveges ajánlás: www.djecotoys.hu

Kép forrása: www.liliputjatek.hu

Gémklub: Cortex Kids

Életkor: 6+

Játékosok száma: 2 -  6 fő

Játékidő: 15 perc

Mérkőzz meg barátaiddal egy mókás játékban, mely próbára teszi a logikátokat, a memóriátokat és a gyorsaságotokat.

Mérjétek össze képességeiteket 8 különféle kihívásban, mely garantáltan átmozgatja az agytekervényeiteket: tapintásos feladatok, keresd a párját, logikai feladványok, labirintusok - és még sok más kihívás vár rád!

Játékmenete:

Helyezzük, az asztal közepére a pakli feladványkártyákat képpel lefelé. A kártyák hátoldalán lévő rajzok megmondják, milyen típusú feladványt kell megoldani: memória, labirintus, kakukktojás, koordináció, keresd a párját, gyakoriság, logika vagy tapintásos feladat.

Az egyik játékos ezek közül felcsap egyet és aki a leggyorsabban rájön a megoldására, az rácsap a kártyára és bemondja a megoldást. Ha sikerült eltalálnia, a kártyát maga elé teszi, ha nem, akkor eldobja, és a következő körből kimarad. Ha sikerül megszereznie két egyforma feladványkártyát, azokat eldobja, és helyettük elvesz egy agyszeletkét. Az nyeri a játékot, akinek elsőként sikerül összegyűjteni négy kirakódarabot, ezzel összerakva a teljes agyat.

A doboz tartalma:

90 kártya (74 feladvány-, 6 kihívás, 10 dombornyomott kártya), 6 agykirakós (24 db).

Saját tapasztalat:

Ez a társasjáték is a karácsonyi ajándékok egyike. Azért tetszett meg, mert több olyan feladványtípus is található benne, amiben általában az 5 éves fiam "brillírozik" és nagyon szeret. Például: memória, labirintus és a gyakoriság. Gondolom, ez nem csak nálunk van így.

Először a fiam 9 éves unokatestvérével próbáltuk ki, nem 100 %-ig a szabályt követve, de így is jót játszottunk. Fiammal már négyen próbáltuk ki, itt már nagyobb volt a versenyszellem és emiatt az izgalom is. Fiam egyből rákapott a játékra. Azóta rendszeresen játszunk ezzel is. Hol kettesben, hol a teljes létszámmal. Rendíthetetlenül élvezzük még mindig. Már "becenevet" is adott neki a fiam az "Agyas játék". Lassan gondolkodnom kell a bővítésen, mert lassan a fiam mellett szóhoz sem  jutunk. Ugyanis egyből mondja a megoldásokat.

Cortex Kids a nagy sikerű parti játék, a Cortex gyerekeknek készült kiadása. Szinte ugyanazok a feladványok vannak benne, mint a Cortex-ben csak leegyszerűsített változatban. Például kevesebb, de nagyobb képek szerepelnek a kártyákon a memória-, gyakoriság és párkereső feladványoknál. A tapintós játék is egyszerűbb lett és könnyen felismerhetők. Azonban megjelent egy új feladattípus is a kakukktojás. A kártyán 4 kép található, amiből az egyik a kakukktojás.

Pozitívumai:

  • rövid, gyors
  • élénk, színes
  • egyszerű, de még is agytornásztató
  • gyerekszemhez szabott feladványok
  • kompakt - könnyen magunkkal vihetjük bárhová
  • sokan lehet játszani
  • a Cortex Kids 2 változattal kombinálható, ezáltal még izgalmasabb lesz a játék

Nem tudok negatívumot mondani ennél a játéknál.

Ha már a gyerkőc 8 éves lesz érdemes kipróbálni a Cortex létező változatait és mixelni őket. Mivel a Cortex 2, Cortex 3 és a Cortex Geo új kihívásokat rejtenek. Van, amelyikben a tapintás helyett szaglós feladvány, valamint  a Geo-ban ország- és zászló- feladat is található. Sajnos itthon még nem találkoztam sem a Cortex 3-mal, sem a Cortex Geo-val. Interneten keresztül minden beszerezhető külföldről, mint ezek is.

cortex_kids_cmc10002_15186154930483.JPG

Szöveges ajánlás: www.captain-macaque.com

Kép és video forrása: www.gemklub.hu

Piatnik: Catan Junior

Életkor: 6+

Játékosok száma: 2 - 4 fő

Játékidő: kb. 30 perc

A hatalmas sikereket arató, népszerű Catan telepesei társasjáték, gyermekek számára szánt változata. Már a kisebb gyermekek is nagy örömmel és élvezettel játszhatnak, a felnőttek pedig velük együtt átélhetik a játék izgalmát. 

Föld a láthatáron! Keljetek át a tengeren, ahol egy lakatlan szigetre bukkantok. Ideális búvóhelye lesz itt a kalózoknak! A kalóztanyák építéséhez azonban szükségetek lesz néhány dologra, például fára, szablyára, aranyra. Aki az első kalóztanyája helyét ügyesen választotta ki, az könnyedén hozzájuthat a tanya építéséhez szükséges anyagokhoz, hacsak a gonosz Klau kapitány meg nem akadályozza ebben.

A játékot az a játékos nyeri, aki először felépíti a 7 kalóztanyát.

A doboz tartalma:

  • 1 db kétoldalas játéktábla
  • 28 db kalóztanya
  • 28 db kalóztanya
  • 16 db Coco kártya
  • 90 db árulapka
  • 4 db tájékoztató tábla
  • 1 db Klau kapitány figura
  • 1 db dobókocka
  • 1 db játékszabály

Saját tapasztalat:

Karácsony alkalmával sikerült begyűjtenünk néhány nagyszerű társasjátékot, melyek közül az egyik ez. Régebben már olvastam, hogy a Catan telepeseinek - felnőtteknek készült változat - nagyon nagy sikert aratott. Majd december elején szembejött velem az interneten a Junior változat. Éppen jókor, mert a nagyobbik fiúnknak szerettünk volna beszerezni egy kicsit "komolyabb" társasjátékot. Így felkerült a karácsonyi listára. Egy kicsit aggódtam milyen lesz a fogadtatása a fiam részéről. Ahogy sejtettem az első játék után lelkes rajongója lett. Amióta megkapta nem telt el nap, hogy ne játszottunk volna vele. Egyszerűen imádja! Kívülről tudja már a játékszabályt és ő az, aki ismerteti az új játékosokkal. Nagyon büszke rá, hogy már ennyire "profi" ebben a játékban. Bátran ki lehet próbálni fiatalabbaknak is! Fiam is még csak 5 éves múlt szeptemberben és gond nélkül tud vele játszani.

A Catan Junior egy nagyszerű játék gyerekeknek és családtagjaiknak, amely a Catan településeinek alapvető mechanikáját - például az erőforrás-gazdálkodást és a kereskedelmet - megkönnyíti, és leegyszerűsíti őket, hogy a 6 évesek is könnyedén játszhassanak vele. Ennek ellenére még mindig egyértelműen a "Catan" játék.

Pozitívumai:

  • szép, színes
  • vastag karton
  • műanyagok szép részletesek
  • nem szükséges a játékhoz olvasni tudni. Első alkalommal a szülők elolvassák a játékszabályokat és utána már könnyedén tudják játszani a gyerekek. Ebben segítségükre van a tájékoztató táblák.
  • a kétoldalas tábla lehetővé teszi, hogy 2 fő vagy 4 fő is játszhassa
  • pörgős játék
  • megtanítja a gyerekeket arra, hogy úgy döntsenek a játék során, hogy a végkimenetel kedvező legyen, illetve segítik őket abban, hogy elsajátítsák azokat a fontos logikai gondolkodási elemeket, melyeket később fel tudnak használni az iskolában.

Negatívumai:

  • hajók és kalóztanyák vékony műanyagból készültek, nem tűnnek strapabírónak
  • nem kompatibilis a különböző létező Catan változatokkal és bővítésekkel

A Catan Junior jól előállított, tartós, szép és könnyen használható társasjáték.

Kötelező beszerezni!!! Gyerekek, felnőttek egyaránt élvezni fogják a játékot.

Minket rabul ejtett! Így a következő megvásárolandó társasjáték a felnőtt változat lesz!

 

 

Szöveges ajánlás és kép forrása: www.piantik.hu

Video forrása: www.jatszma.ro

süti beállítások módosítása